berg_haus

2010 - 2011

berg_haus

Lago di Carezza, Bolzano - Italia

 

Carezza is a small village at 1,660 m above sea level.
A hamlet of Welschnofen (BZ), in the Val d’Ega, Dolomites, it lies between Mount Latemer and Catinaccio, a few km from Lago Carezza.

The project is adjacent to both, new wood constructions with high energy performance systems and to buildings from the 70s and 80s.
Local materials of wood and stone, were used in order to obtain contemporary architecture tied to the mountain building traditions.
The structure consists of two buildings, one on top of the other in both plan and elevation.
The lower body, built in dry masonery with local stone, is a volume piano at one level and it includes an exterior terrace. The main body, with a two pitch roof, is covered with wooden panels (south and north sides) and copper (east and west sides).
The building system in solid X-Lam wood permits a section with a light view in the transition from the vertical plane (fronts) to the oblique one (covering) without a continuity solution, with an invisible eaves gutter line, but ensuring an adequate draining of waste and snow by means of a system operating underneath the wood covering.

More info

The building is arranged on 3 levels.

In the basement is envisaged a technical area, with parking, cellar, tavern with storage and a keep-fit space. It will also have naturally lit and aired rooms achieved by three skylights. The basement section has been designed with a tilted (sloped) line with the aim of giving the idea of it being an attic rather than a basement. The attic inclination also allows the openings to face directly onto the Latemar, which permits the picturesque view to enter the lower floor.
On the ground floor, the sleeping area, has rooms overlooking the garden. The privacy of the rooms from the road that runs parallel at the long side of the building, is protected by a rampart (embankment). In this way, one keeps the idea of a continuous garden, on a slight slope and the people on the ground floor are not seen from outside.
On the first floor, the large drawing-dining room, from where one can almost see the whole 360 degree panorama through the large glass windows on three sides and three skylights, is separated from the kitchen by a wall with sliding panels.
The large glass windows have been designed for views towards the mountains, which surround the house. The customer had explicitly asked to be able to admire the mountaintops from many parts of the house.

Besides the works wanted to put in evidence a building highly energy and bioclimate compatible, with the aim of obtaining the CasaClima certification.

Credits

Client: private

Works:
New Construction
Chronology:
Project date: 2010-2011
Agosto 2011 approvazione progetto
Dimensions:
Gross floor area: 650 mq;
Site are: 700 mq

Project:
mp2a, Arch. Maurizio Pappalardo, Arch. Romina Fava, Ing. Silvia Andreussi
Collaborators: Arch. Ilaria Bellini, Antonella Serra